Gratis consult voor je jetlagproblemen!

Jetlag sores

Heb je slaapproblemen als je weer thuiskomt na een lange vliegreis uit bijvoorbeeld Curaçao of ben je als verpleegkundige steeds weer dagenlang van slag als je uit de nachtdienst komt? Met acupunctuur of met acupressuur zijn deze jetlag sores op eenvoudige wijze aan te pakken.

Wat is jetlag?

Jetlag is de tijdelijke ontregeling van je dag- en nachtritme, ook wel biologische klok genoemd. Een jetlag kan optreden bij lange reizen per vliegtuig, waarbij enkele tijdzones gepasseerd worden. Vooral bij het vliegen van west naar oost kunt u hier last van hebben. Jetlag kunnen echter ook plaatsvinden bij continudiensten, bijvoorbeeld in ziekenhuizen bij de wisseling van de nachtdienst naar de dagdienst. De biologische klok kan de snelle verandering niet bijbenen, wat zich kan uiten in klachten als slaapstoornissen, desoriëntatie, verminderde concentratie, gebrek aan eetlust of diarree. Het treft vooral de minder jeugdige mens en het is niet ongewoon dat je hier een aantal dagen door van slag bent.

Je biologische klok resetten

Wat is de biologische klok?

De biologische klok is een klein hersengebied van ongeveer twintigduizend neuronen, die aangestuurd wordt door de hypothalamus, het regelcentrum in de hersenen dat achter de ogen zit. De biologische klok is onze interne klok die aangeeft wanneer we willen slapen, wakker worden of eten. Deze kan zich op den duur aan een plotselinge tijdsverandering aanpassen, maar dat heeft tijd nodig, zeker als je wat ouder bent.

Hoe kan acupunctuur bij jetlag helpen?

Met behulp van acupunctuur is het mogelijk de ontregeling van de biologische klok op een eenvoudige en goedkope wijze ongedaan te maken. Dit doen we met het prikkelen van een paar acupunctuurpunten - hetzij met een acupunctuurnaald, hetzij via masseren met een vinger of bijvoorbeeld een balpen (acupressuur). De biologische klok wordt dan als het ware weer gelijkgezet en past zich aan het nieuwe dag- en nachtritme aan.

Behandeling tegen jetlag met gebruik van slechts twee punten

Acupunctuurpraktijk Aat Bos voert een meerjaren onderzoek uit naar het effect van acupunctuur op jetlag. Gedurende dit onderzoek zal een manier van behandelen onderzocht worden, waarbij slechts twee acupunctuurpunten gebruikt worden. Deze punten bevinden zich op de onderarm of het onderbeen: bij de dames rechts en bij de heren links. De puntkeuze wordt bepaald door het tijdstip waarop behandeld wordt. Normaal gesproken worden er in die punten acupunctuurnaalden geplaatst, maar het is ook mogelijk ze te masseren. Dat laatste maakt het mogelijk dat u zichzelf kunt behandelen.

Je wordt uitgenodigd om aan het onderzoek mee te doen
(zie hieronder).

Als je aan het onderzoek wil deelnemen, kan je een gratis consult afspreken waarin je óf behandeld wordt als je bijvoorbeeld net van een intercontinentale vliegreis bent teruggekeerd óf geïnstrueerd wordt over welke punten voor jouw situatie het beste zijn en hoe ze te prikkelen (bijvoorbeeld na een nog te maken intercontinentale vliegreis). Er wordt dan alleen van je gevraagd in een formulier aan te geven in welke mate je na de behandeling nog last van jetlag hebt gehad en dit formulier te zijner tijd naar de praktijk terug te sturen.