Hoe kan acupunctuur je helpen?

Acupunctuur gaat uit van het principe dat energie in het lichaam door een netwerk circuleert, zoals bij bloed. In het geval van de energiecirculatie bestaat dit netwerk uit een stelsel van meridianen. Een belangrijke voorwaarde voor je gezondheid is dat deze energiestroom gelijkmatig verloopt. Wanneer er een belemmering in deze stroom optreedt door fysieke en/of psychische oorzaken, raakt de energievoorziening van het lichaam uit balans. Dit kan aanleiding geven tot klachten die voor iedereen verschillend kunnen zijn. Wanneer de balans op den duur niet hersteld wordt, kunnen de klachten verergeren.

De acupunctuurbehandeling

Tijdens de acupunctuurbehandeling worden specifieke acupunctuurpunten, liggende op de meridianen, geprikkeld om de balans weer te herstellen. Deze prikkeling vindt plaats met behulp van acupunctuurnaalden (hele dunne naalden, die bijna altijd pijnloos zijn), door puntmassage (vooral toegepast bij jonge kinderen) of via milde warmte (met moxa, een geneeskrachtig kruid).


We bepalen welke acupunctuurpunten gebruikt worden aan de hand van uitgebreid onderzoek aan het begin van de serie behandelingen. Afhankelijk van het herstelproces worden deze mogelijk bijgesteld. Alle behandelingen worden uitgevoerd in Moerkapelle, in de gemeente Zuidplas.

Werkwijze en tarieven

Tijdens de eerste afspraak vindt een intakegesprek plaats met aansluitend een energetisch onderzoek. Daarna wordt een begin gemaakt met de behandelingen. In eerste instantie wordt er over het algemeen uitgegaan van in totaal zes wekelijkse behandelingen. Het behandelingstijdschema kan afhankelijk van de behandelingsresultaten bijgesteld worden.


De duur van de eerste afspraak is ongeveer een uur en van de vervolgafspraken meestal drie kwartier. De behandelingen vinden plaats op een behandelbank.
In het kader van de anti-coronamaatregelen in de praktijk wordt voor iedere behandeling een schoon badlaken van de praktijk over de behandelbank gelegd. 

Het tarief voor zowel de eerste behandeling als de vervolgbehandelingen is € 50,-.
Voor kinderen tot en met 12 jaar wordt een gereduceerd tarief van € 25,- gehanteerd.
Je wordt wel verzocht om bij verhindering je afspraak minimaal 24 uur van tevoren af te zeggen omdat deze anders in rekening gebracht kan worden.


Hier vind je een overzicht van de zorgverzekeraars die de acupunctuurbehandelingen vergoeden van een acupuncturist die lid is van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur.